...

Packnews editors word

Interpack 2017 slog rekord?

Interpack 2017 slog rekord säger arrangörerna, Messe Düsseldorf. Vet inte riktigt hur jag ska tolka det för enligt statistiken kom det 170 500 personer i år, att jämföras med 175 000 för tre år sedan. Däremot kom de som var där från betydligt fler länder än tidigare, i år fanns det besökare från 168 länder på mässområdet. Egentligen är det ju ointressant exakt hur många som var där, man kan ju konstatera att det var tillräckligt i vilket fall och att alla verkade nöjda och glada. Asien verkar ha fått aptit på interpack, kan inte påminna mig att jag sett så många asiater på plats tidigare. 

För min egen del var det dock definitivt rekord. Jag var på mässan samtliga sju dagar, och faktiskt dagen innan den öppnade också, då allt, som vanligt på en mässa dagen innan öppning, var ett enda kaos och man tänker att det inte är möjligt att det ska vara klart typ femton timmar senare, men det är det alltid, det är en form av magi som sker i hallarna de sista timmarna.

Nu hjälpte det som vanligt inte med åtta dagar på plats, den gamla vanliga känslan av otillräcklighet infann sig igen vid hemresan. Det finns alltid så mycket mer man vill se och så många fler montrar man skulle velat ha besökt. Ångesten ligger nära till hands.

Mässan var som vanligt full av innovationer och nytänkande, vad jag kanske saknade var den där montern som alla vi journalister på plats helt enkelt måste besöka, det vill säga den riktiga wow-faktorn. Det brukar alltid finnas något som sprids som en löpeld i journalistkåren, men i år hittade jag det inte. 

Mässan passade på att återvinna sin slogan från förra gången ”every innovation has its starting point” och kanske kan man säga att den var det verkliga avstampet för Industry 4.0. ”Alla” pratade om detta begrepp och även ofta om Internet of Things (IoT) och många gav exempel på vad man gör. Begreppet handlar om automation, processindustriell IT och tillverkningsteknologier och ingen maskin- eller systemtillverkare kunde låta bli att föra fram begreppet. Det fanns en mängd molntjänster för att hålla koll på maskiner var de än finns i världen, och man har lösningar på hur användarna ska få varning i tid om något håller på att gå sönder i maskinen. Visionen är att alla maskiner ska köra hela tiden, utan avbrott, ljuva toner för vilken företagsledare som helst. 4.0 är dock i ett tidigt skede och många företag funderar fortfarande på hur man ska ta det till sig. Så här långt kan man säga att det handlar om introduktion och implementation, och då enbart i den egna produktionen. Om man ser det mer horisontellt, att nätverka genom hela värdekedjan återstår det en hel del att göra. Man måste hitta nya former av samarbeten för att till exempel kunna utväxla data mellan företag.  Man får inte heller glömma den mänskliga sidan av Industry 4.0. Hur kommer den nya tekniken att påverka personalen?

En sak till som är värt att ta upp är en eventuellt ökad sårbarhet. Digitalisering och uppkoppling öppnar nya möjligheter för alla som gillar att hacka sig in i system. Riskerar vi att få se förpackningsmaskiner som blir galna i framtiden?

Annars då? Jo, bioplasterna fanns på plats i hall 9 med ett trettiotal företag och utställarna verkar nöjda. Det finns ett stort intresse för materialen och ett av de mest intressanta just nu är PEF, polyetenfuranoat, som kanske kan bli en ersättare till PET. PEF är tätare än PET och har bättre syre- och ångbarriär. Råmaterialet utvinns ur sockerarter.

Messe Düsseldorf driver också på sin ambitiösa satsning på Save Food, det vill säga att minska matspillet i världen, och det sker tillsammans med bland annat FAO och en rad stora företag. Till årets kongress i samband med mässan var sexhundra personer föranmälda, uppgifter säger att allt mellan 100 och 200 dök upp. Ett illavarslande tecken, håller intresset på att svalna. Låt oss inte hoppas det, förpackningar har mycket att bidra med i frågan.

Alltnog, i den här utgåvan finns en första rapport från interpack, direkt efter sommar och semester kommer den avslutande delen. Det finns mycket att skriva om. Jag fruktar redan år 2020 då interpack och drupa ligger med drygt en månads mellanrum. Med en gång blir det dubbelt så mycket att berätta om.

Men, det glömmer vi nu och ser fram emot en skön sommar.
Ha en trevlig semester!


PS. En intressant notering är att det var ont om wellpappföretag på mässan. Faktum är att det bara var DS Smith Packaging Systems som fanns på plats. Är det ICE i München som tagit kraften ur resten av gänget?


BO WALLTEG

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2017-06-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bo Wallteg

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK